Жан Кастекс, висш функционер във френското правителство, който отговаряше за  деблокирането на страната след ограниченията заради коронавируса, е номиниран за министър-председател след оставката на досегашния Едуар Филип, предаде телевизия Бе Еф Ем.

Кастекс (55 г.) е приближен на бившия френски президент Никола Саркози (2007-2012). Випускник на ЕНА, френското Висше училище по администрация, той е бил зам.-главен секретар в Елисейския дворец. Досега, освен че управляваше плана за деблокиране на страната, беше шеф на Националната агенция по спорта и кмет на Прад в Източните Пиринеи.

Президентът Еманюел Макрон обяви в интервю снощи, че му трябва ново правителство, което да смени политическия курс през последните две години на мандата му, след като на местните избори неговата партия "Република, напред" претърпя поражение, а Зелените отбелязаха успех. Макрон обаче още не е формулирал ясно в какво ще се състои новият курс. На изборите Филип спечели кметското място в северозападното пристанище Хавър.

Малко известен на широката общественост, Кастекс е бил единодушно хвален за неговите умения и ефективността му, още докато е работел за Саркози, отбелязва Бе Еф Ем. Телевизията го сравнява с "швейцарско джобно ножче" - с много различни остриета и приспособления. Той отлично познава коридорите на властта и е подходящият човек за финалните две години на мандата на Макрон и подготовката му за изборите през 2022 г.

Макар да идва от десницата, той е човек на диалога, способен да смекчава антагонизмите, които разделят страната. С него центристът Макрон очевидно се опитва да задържи мнозинството си, т.е. подкрепата на традиционната десница.

Клуб Z