Стойността на всички клинични пътеки да се промени така, че в тях да се включи и тестване за коронавирус на постъпващите в болница пациенти. За това се договориха Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българския лекарски съюз.

Предстои да се уточни с колко ще поскъпнат пътеките и както и какъв вид тестове ще се правят. Преценката за това най-вероятно ще бъде оставена на лечебните заведения, коментираха пред "Дневник" от пресцентъра на лекарския съюз.

Ще се създаде такъв ред, че да не се стига до ситуации болници да искат от пациента PCR тест като условие за прием, а съответната диагностика да бъде ангажимент на лечебното заведение, коментира пред журналисти след срещата председателят на Надзорния съвет на НЗОК и заместник-министър на здравеопазването Жени Начева. По думите ѝ средствата са разчетени така, че да се вместят в бюджета на здравната каса.

"В момента няма задължение при прием на пациент в болница да се изисква от него да има направен тест за коронавирус", заяви зам.-председателят на БЛС проф. Николай Габровски, цитиран от БТА. Според него е редно тестът за COVID-19 да бъде задължителен преди прием в болница и увери, че не се предвижда пациентите да плащат сами за тестването.

На срещата днес е договорено почти двойно поскъпване на клиничната пътека за COVID-19.

От 1 август цената ѝ ще е 1200 лева, за което ще бъде сключен анекс към Националния рамков договор.

Ще се повишат цените и на другите пътеки в областта на инфекциозните заболявания, съобщи Жени Начева. Средствата за поскъпването на клиничните пътеки ще са от оперативния резерв на здравната каса, където неразпределените средства към момента са около 80 млн. лева. Николай Габровски определи промените на цените на инфекциозните клинични пътеки като стимул за лекарите.

Механизмът за финансиране на болниците - в размер на 85 процента, ще бъде до края на септември, засега, посочи тя. Увеличението на цените на клиничните пътеки ще е за сметка на оперативния резерв на НЗОК, в който към момента неразпределените средства са около 80 млн. лева.

Жени Начева съобщи още, че до края на септември ще се запази механизмът за финансиране на болниците - изплащането на 85% от очакваните в неепидемична обстановка средномесечни постъпления независимо от отчетената дейност.

Дневник