Националният отбор по волейбол не е затворена страница за никого. Това заяви селекционерът на мъжкия тим Силвано Пранди, според когото във всеки момент може да бъде направена промяна в състава.

"Най-важно е моментното състояние на състезателите. Нещата, разбира се, опират и до избор и виждания на треньора. Но играчи, които в момента липсват, не означава, че няма да бъдат включени за европейската квалификация или за следващия сезон. Никой не трябва да се чувства изключен от националния отбор. Напротив - важно е всеки да се бори за мястото си в клубния отбор и за постигането на оптимална лична форма и представяне", каза Пранди в интервю пред сайта на федерацията.

Във вторник италианският специалист, който в края на май продължи договора си, ще се присъедини към националите, които са на лагер в София до 15 август.

Пранди заяви, че усеща "много близко, дори лично" националния отбор. По думите първата му цел ще бъде да изгради "интересен и максимално силен отбор", който да подготви за европейската квалификация в началото на следващата година.

Според Пранди задачите му са свързани с това да види качествата на новите състезатели в състава. Първата опира преди всичко до поста посрещач, а втората му важна цел е играчите да възприемат системата в двете фази на играта - посрещане и атаката, блок и защита.

"Искам да продължа работата, която започнах миналата година, и да въведа в нея новите играчи. Важно е да консолидираме тази система и когато дойдат важните моменти, да бъдем достатъчно напред. Вече да сме автоматизирали процесите, които ще ни помогнат да печелим", допълни Пранди.

Дневник