Швейцария е назначила специален прокурор, който ще разгледа всички жалби срещу президента на Международната футболна федерация (ФИФА) Джани Инфантино и главния прокурор прокурор Михаел Лобер.

Това се налага, след като Лобер стана първият висш държавен служител от основаването на Швейцария, който е предложен за импийчмънт. Той е свързан с разследванията на футболната централа.

В петък депутати съобщиха, че всички жалби срещу ФИФА от последните години ще бъдат преразгледани. Затова Щефан Келер, който е председател на едно от кантоналните съдилища в Швейцария, беше назначен за специален прокурор. Той ще има за задача именно да провери жалбите.

ФИФА отказа коментар, докато офисът на главния прокурор обяви, че е взел под внимание новото назначение, без да оповестява подробности. Преди това Инфантино и Лоберт отхвърлиха твърденията, че са в нарушение.

През миналата година съд в Швейцария разпореди Лобер да се оттегли от разследванията срещу ФИФА, тъй като срещите му с Инфантино дават повод за предубеденост.

Дневник