Валтери Ботас с "Мерцедес" ще потегли от полпозишън в Гран при на Австрия, първи кръг за сезона във Формула 1. Финландецът се представи най-добре в квлаификацията на пистата "Ред бул ринг", изпреварвайки съотборника си Люис Хамилтън.

Пилотите на "Мерцедес" доминираха от началото на състезателния уикенд, но Хамилтън имаше леко предимство пред Ботас. В квалификацията финландецът успя да направи по-чисти обиколки във втората и третата част и така да излезе начело.

Ботас спечели полпозишъна с обиколка от 1.02:93 минути. Финландецът изпревари с едва 0.012 Хамилтън, който направи силна последна обиколка.

Това е 12-и път, в който Ботас ще потегли от първата позиция.

На втора редица зад пилотите на "Мерцедес" ще потеглят Макс Верстапен с "Ред бул" и Ландо Норис с "Макларън". Верстапен, който спечели на пистата в последните две години изостана с половин секунда зад съперниците си.

Пилотите на "Ферари" Шарл Льоклер и Себастиан Фетел се представиха слабо. Състезателят от Монако ще потегли едва седми, като беше изпреварен от Алекс Албън ("Ред бул") и Серхио Перес с "Рейсинг пойнт". Фетел не влезе в последната част на квалификацията и в неделя ще потегли едва 11-и.

Дневник