Икономическата криза, породена от пандемията от COVID-19, ще промени дълбоко световната икономика към повече екология, дигитализация и по-съвременни начини на работа, а Европа е в отлична позиция за това, заяви днес президентката на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, цитирана от АФП.

Тази криза ще бъде ускоряване на преобразованията, които вече се бяха очертали в икономиките ни, прогнозира шефката на ЕЦБ на видеоконференция на икономически форум в Париж.

Това, което ние видяхме в производството, работата и търговията, ще ускори преобразованията и ще доведе вероятно до еволюция към един по-траен и по-екологичен модел, допълни Лагард.

Очаква се кризата да свие веригите за снабдяване с близо 35 на сто и да увеличи роботизацията в промишлеността с близо 70-75 процента, каза още централната банкерка.

Европа е в отлична позиция за тази промяна. Нашият континент е приютил най-широкия сектор на кръговата икономика и на екологичните иновации в света, а еврото е първата валута, използвана за емитирането на зелени облигации, подчерта Лагард./БТА

Дневник