Хърватите ще гласуват днес, за да си изберат правителство, което да спаси икономиката от кризата, причинена от коронавируса. Вероятният резултат ще е странна коалиция, отбелязва агенция "Ройтерс".

Дясноцентристкият Хърватски демократичен съюз (HDZ), воден от проевропейския премиер Андрей Пленкович, се надява отново да вземе най-много места в парламента. Скорошно проучване му дава 27% от вота, а на опозиционните социалдемократи - 25%. Националистическият блок "Домовински покрет", воден от певеца Мирослав Скоро, очаква около 10%.

"На двете големи партии ще им е трудно да съберат подкрепа за стабилен кабинет, още повече при положение, че партията на Скоро изглежда труден партньор с радикалната си дясна реторика", коментира политологът Давор Гьенеро. И двете основни партии изключват като възможност широка коалиция. Тя обаче може би ще е единствената реалистична възможност, смята Гьенеро.

Очаква се икономиката да се свие с 10% до края на годината заради коронавируса. Хърватия разчита на туризма за около една пета от своя БВП, а посетителите в страната тази година се очаква да са със 60-70% по-малко.

Дневник