Нежеланието на някои пилоти да коленичат преди Гран при на Австрия се свежда до липса на разбиране по проблема с расизма. Това заяви световният шампион преди първото състезание от сезона.

Надпреварата ще премине под знака в подкрепа на борбата срещу расовото неравенство. Шефът на Асоциацията на пилотите Алекс Вурц обяви, че на пилотите им е позволено да изразят свободно позицията си по въпроса.

Всички състезатели ще носят тениски с надпис "Спрете расизма", като някои от тях не възнамеряват да коленичат преди началото на надпреварата. Хамилтън, който наскоро призова за повече цветнокожи в моторните спортове, уточни, че е заявил мнението си по въпроса с колениченето на среща между пилотите в петък.

"Описах им сценария, според който мълчанието е съучастие (срещу заставането на коляно). Някои замълчаха. Но смятам, че това е част от диалога между хора, които се опитват да разберат. Защото все още има такива, които не разбират напълно какво се случва и каква е причината за тези протести. И аз продължавам да опитвам да бъда техен водач и опитвам да вдъхновя колкото мога повече хора", каза Хамилтън, цитиран от Би Би Си.

Според Александър Албон от "Ред бул" всички пилоти застават зад движението срещу расизма, като състезателите ще изразят индивидуално подкрепата си преди състезанието. Надпреварата е от 16.10 ч., като пръв ще стартира Валтери Ботас от "Мерцедес".

Темата с расизма в обществото отново излезе на преден план, след като афроамериканецът Джордж Флойд беше убит при инцидент с бял полицай. Смъртта му отприщи вълна от недоволство в САЩ и се стигна до ожесточени сблъсъци в някои градове.

Дневник