Пожар, избухнал в четвъртък в иранския ядрен комплекс Натанц, е причинил значителни щети, които може да забавят разработването на по-модерни центофуги за обогатяване на уран, заяви в неделя високопоставен представител на този сектор в страната.

В петък агенция за национална сигурност в Техеран заяви, че причината за инцидента и пожара се разследват и резултатите ще бъдат огласени по-късно. Някои ирански официални лица казват, че причината може да е кибер саботаж. Един от тях предупреждава, че Иран ще отвърен на всяка страна, предприела подобни атаки.

"Ще заменим повредената сграда с по-голяма и с по-модерно оборудване", казва Бехруз Камалванди, говорител на Организацията за ядрена нерегия на Иран, цитиран от агенция ИРНА. "Инцидентът предизвика значителни щети, но няма пострадали."

Трима официални служители, разговаряли с "Ройтерс" при условие да останат анонимни, казват, че смятат пожара за резултат от кибер атака, но не посочват някакви доказателства за това.

По-голяма част от Натанц е под земята. Това е само един от ядрените обекти на Иран, наблюдавани от инспектори на МААЕ. Но след оттеглянето на САЩ през 2018 г. от шесттранното споразмение за контрол над иранската дрена програма Техеран ограничи сътрудничеството си с ООН.

Запитан по националното радио дали зад случилото се стои Израел, министърът на отбраната Бени Ганц отвърна: "Не всеки инцидент в Иран има общо с нас. Всички тези системи са сложни, имат доста проблеми със сигурността е не съм сигурен, че винаги знаят как да ги поддържат".

Дневник