Най-малко 40 души са загинали на югозападния остров Кюшу в резултат на обилните валежи, които предизвикаха преливания на реки и свлачища, съобщи информационният канал NHK.

Официално е потвърдена смъртта на 24 души, други 16 са в клинична смърт, 12 души са изчезнали и издирването им продължава. 14 от жертвите са обитатели на дом за възрастни хора в префектура Кумамото, който се оказа наводнен.

Повечето от загиналите са от дом за възрастни хора в префектура Кумамото, предаде Асошиейтед прес.

Десетки хора все още чакат в наводнените райони да бъдат спасени, съобщи пожарната.

В спасителните операции в Кумамото участват хеликоптери и лодки. Мобилизирани са над 40 000 души от въоръжените сили, бреговата охрана и пожарната.

В засегнатия дом за възрастни, който се намира на брега на преляла река, спасителната операция продължава. Там бяха блокирани 65 обитатели на дома и около 30 болногледачи. Спасителите са успели да изведат с лодки 51 обитатели на дома, включително трима с хипотермия, и са ги откарали в болница.

Наводненията бяха предизвикани от силни дъждове, започнали в петък вечерта и продължили и през съботния ден. Валежите предизвикаха и свличания на кални маси. Общо над 200 000 жители на префектура Кумамото бяха призовани да се евакуират, но тъй като евакуацията не беше задължителна, много от хората решиха да не напускат домовете си поради страх от коронавируса, въпреки че властите заявиха, че в центровете, където ще бъдат настанени, са създадени необходимите условия за безопасност - поставени са прегради и има условия за спазване на социална дистанция.

В някои части на Кумамото днес водата започна да спада и обстановката с наводненията се успокоява.

Дир.бг