Днес имаше среща при премиера с Националния оперативен щаб. Ежедневните срещи продължават при него. На сутрешната присъстваха още вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на финансите Владислав Горанов. Бе взето решение извънредната епидемиологична обстановка да се удължи с две седмици - до края на юли. Това стана ясно на пресконференция, на която присъстват здравният министър Кирил Ананиев, председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов във връзка с епидемичната обстановка в страната.

По-късно днес министър Ананиев ще определи със заповед кои граждани ще могат да влизат на територията на страната и кои от пристигащите ще бъдат под карантина.

Междувременно беше съобщено, че български екип е много близо до откриване на лекарство срещу коронавируса, стана ясно още от извънредния брифинг.

"30 души в болници били подложени на тестване с препарата "Ивермектин". България е първата държава в ЕС с подобно клинично изпитване", заяви шефът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов. "Опити на препарата се провеждат в Бразилия, Испания и други държави. Към края на юли ще да има повече информация", добави Богдан Кирилов.

"Препоръчваме на областните щабове да засилят контрола във всяка област по спазване на мерките и при необходимост да въвеждат нови мерки, съобразявайки се с обстановката в съответния регион. Препоръчваме на базата на критичен анализ на ситуацията да намалят до минимум масовите мероприятия", посочи още министър Ананиев.

Той каза още, че се засилва контролът и допълни, че ежедневно се съобщава броят на заразените, включително и сред медицинските лица, но не се съгласи с твърдението, че броят им нараства.

"Числата на новите заразени са повод да се удължи епидемичната обстановка. Причина са и масовите мероприятия", каза здравният министър.

Ананиев подчерта, че спешните медици са оборудвани с всички предпазни средства и когато посещават адрес, те трябва да ги носят. Ако лицето обаче няма показатели за коронавирус, медиците не били длъжни.

"При положение, че не се подава цялата информация, е добре да ги носят. Назначил съм проверка за това дали има отказана линейка на починалия лекар от Спешна помощ", каза още министърът.

На въпрос, че някои тестове направени в държавна лаборатория дават положителни проби, а в частна дават отрицателни, проф. Тодор Кантарджиев заяви, че всяка една от болестите си има начин на тестване.

Той обясни, че, за да бъде регистриран случай на такъв болен, първо е нужно лекар по епидемични показания да каже, че има такъв пациент, а след това лабораторията да потвърди положителен тест.

"Всеки пациент, за да се приеме, че е болен, трябва да има положителен лабораторен резултат и диагноза от лекар", допълни още проф. Кантарджиев.

Припомняме, че данните за последните 24 часа показват, че 63 са новите случаи на COVID-19 при направени 923 PCR теста.

Най-много са новите случаи в София - 23. Общият брой на заразените е 5 740, хоспитализираните са 458, като 28 са в интензивно отделение. Излекуваните са общо 2915 души, 17 от които през последното денонощие.

Починалите общо са 246, като за изминалото денонощие те са петима.

Лекарите, заразени с коронавируса, са общо 160, а медицински сестри - 164. Заразени са също 75 санитари, петима фелдшери и 44 души друг медицински персонал.

Дир.бг