Малко след полунощ на 30 юни групировка на име Homeland Cheetahs обявява, че е извършила мащабна атака срещу ирански ядрен обект в комплекса Натанц два часа по-рано и че Иран няма да може да скрие последвалия взрив. Групата твърди, че се състои от дисиденти в иранската армия и силите за сигурност и стои зад множество атаки.

При първата проверка не се споменава никаква атака в медиите в ислямската република. Няколко часа по-късно обаче агенцията на Иран за ядрена енергия съобщава за инцидент, макар да изключва саботаж, пише Би Би Си. Ден по-късно властите казват, че "поради съображения за сигурност" няма да разкрият какво го е причинило, макар да знаят.

Сателитни снимки от американската космическа агенция НАСА показват, че пожарът и щетите съответстват на описанието в имейла, който съдържа и пропагандно видео. Целият процес, продължава Би Би Си, вероятно би изисквал часове, ако не дни, за да се подготви, и авторът е знаел предварително за експлозията - а това подкрепя теорията за саботаж. Възможно е обаче имейлът съзнателно да заблуждава и зад "опозиционната група" да стоят чужди агенти.

Действително от няколко месеца мистериозните инциденти в Иран зачестяват. Само от 26 юни до 4 юли, събота, имаше пет такива - включително във военните обекти в Парчин и Ходжир, пожари в електроцентрали и рафинерии, дори взрив в клиника в столицата.

Според Саид Аганджи, ирански журналист, базиран във Франция, инцидентите може да са всъщност продукт на умишлена дейност и на част от опита режимът на аятоласите да се застави чрез икономически натиск да спре да финансира милиции в чужбина и да промени близкоизточната си политика.

Както в Парчин, така и в Ходжир се смята, че Иран ползва съоръжения за ядрено и ракетно производство. За международни наблюдатели отдавна е невъзможен достъпът до Парчин, където някои експерти предполагат, че Иран е провел тестове за направата на ядрени оръжия.

Техеран предприе доста необичайна стъпка, след като държавната агенция ИРНА съобщи, че пожарът в Натанц мже да е бил резултат от саботаж на "вражески държави", особено на "ционисткия режим" (Израел) и САЩ и обеща да отвърне.

В неделя неназован представител на близкоизточна разузнавателна служба е заявил за "Ню Йорк таймс", че Израел е зад атаката срещу Натанц. Ден по-рано външният министър Габи Ашкенази, попитан дали тъкмо страната му е извършител, каза, че е по-добре "действията ни в Иран да останат неизказани". Обичайно е Израел да не поема отговорност за такива атаки, а за ислямската република - да не назовава еврейската държава поименно.

Изглежда обаче, че кибервойната между двете страни вече е факт, продължава Би Би Си. През май Израел обяви, че е предотвратил мащабна кибератака срещу водоснабдителната си система. Няколко дни по-късно имаше кибератака срещу пристанището Шахид Раджаее, откъдето минават над 50% от вноса и износа на Иран. Техеран обясни случилото се с авария, а западни служби - с ответна атака.

Дневник