Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП) увеличи временно обхвата на ранглистата при мъжете. Вместо една година, както беше досега, класирането ще се прави за период от 22 месеца, считано от март 2019 г. до края на декември 2020 г.

За ранглистата ще бъдат взети 18-те най-добри турнирни резултата на всеки състезател. От АТП уточняват, че ако играч е участвал два пъти в дадена надпревара в този период, то към класирането ще бъдат добавени точките от тази, при която въпросният тенисист се е представил по-добре.

Според информацията по този начин ранглистата ще предостави гъвкавост и справедливост за състезателите. От АТП вярват, че с промяната ще се внесе спокойствие и стабилност, като тенисистите няма бъдат ощетени, ако не могат или решат да не участват в турнирите след подновяването на сезона заради безопасността.

Заради пандемията ранглистата при мъжете беше "замразена" в средата на март. Професионалният тенис ще се завърне на 14 август с надпревара на твърдите кортове във Вашингтон.

Тази година ще премине без провеждането на най-стария турнир от Големия шлем "Уимбълдън". US Open е планиран да започне на 31 август, а "Ролан гарос" ще стартира на 27 септември.

Дневник