Израел затяга мерките още повече

Правителството на Израел върна днес редица ограничения заради скока в броя на заразените с новия коронавирус, предадоха "Ройтерс" и ТАСС. Незабавно се затварят спортните зали, нощните клубове, баровете и залите за тържества, съобщи израелското държавно радио. В синагогите ще може да има до 19 богомолци едновременно, а в автобусите - до 20 пътници. Засега плажовете остават отворени, но нараства контролът за спазването на санитарните мерки.

На извънредно правителствено заседание днес премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че връщането на някои ограничения се налага, за да се избегне по-обща карантина. От края на май в Израел броят на новите заразени с коронавируса в Израел за денонощие отново започна да нараства. На 6 юни бе съобщено за 160 нови заразени, на 23 юни те бяха 460, на 29 юни - 637, а на 2 юли - 1026, отбелязва ТАСС.

Израелското министерство на здравеопазването съобщи вчера вечер за 962 нови заразени и още трима починали през последното денонощие. Снощи според "Джерузалем пост" обявеният брой е 1057 души. С това общият брой на заразените в Израел е над 31 хил. 338 от тези хора са починали. В петък палестинската автономна власт наложи пълна карантина на Западния бряг на река Йордан на фона на скока на новите случаи на окупираната територия.

На Западния бряг до момента са регистрирани близо 4300 заразени с коронавируса, 16 от които са починали. В ивицата Газа бяха потвърдени 72 случая, един от които с фатален изход.

Сао Пауло разхлабва ограниченията

 

Бразилия регистрира 20 229 нови случая на зараза с коронавируса за последното денонощие, предаде "Ройтерс". Новите смъртни случаи от COVID-19 са 62.

В страната има 1 623 284 случая на зараза и 65 487 смъртни случай, приписвани на заразата с вируса. В Сао Пауло баровете, ресторантите и салоните за красота започнаха да отварят врати като нов етап от излизането от изолация, наложена заради коронавируса, предаде "Франс прес".

Баровете и ресторантите ще работят обаче при 40 процента от капацитета си за прием и по 6 часа на ден при спазване на мерки за дистанция и хигиена. При предишната фаза на отваряне в града подновиха работа магазините и търговските центрове, но при определени ограничения.

В икономическата столица на Бразилия, която е с над 12 млн. жители, има 7621 починали от COVID-19, от които 618 са през изминалата седмица. В продължение на два месеца градът буквално беше парализиран заради мерките за изолация и работеха само най-съществените услуги.

Нова Зеландия ограничава местата в полетите

 

Правителството на Нова Зеландия ограничава местата в международните полети като част от мерките за борба с коронавируса, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Авиокомпания "Еър Ню Зийланд" се е съгласила да спре приемането на нови резервации за полетите в краткосрочен план. Това ще позволи на правителството да настанява безопасно онези, които се завръщат у дома, в места за изолация и карантина. Сега има близо 6000 души в 28 центъра за изолация в страната, а от март насам над 26 400 души са преминали през изолация и карантина в страната.

С влошаването на пандемията все повече новозеландци се прибират у дома. Властите са си поставили за цел да спрат вируса още на границите, ето защо всеки, който се прибира, трябва да отиде в карантина или изолация в обособени за целта места. Властите не искат да изграждат набързо места за поставяне под карантина, ето защо се стига и до ограничаване на местата в международните полети.

Заразените в Германия

 

Потвърдените случаи на коронавирус в Германия са се увеличили с 390 до общо 196 944, показват данните от днес на института за заразни болести "Роберт Кох", цитирани от "Ройтерс" и БТА.

Починали са още 8 заболели, с което смъртните случаи стават 9024.

Над 130 хил. починали в САЩ

 

САЩ прехвърлиха прага от 130 хил. смъртни случая след зараза с новия коронавирус, предаде Франс прес, като се позова на данни на университета "Джонс Хопкинс".

За ден страната е отчела 54 999 нови случая на зараза до общо 2.93 млн. За денонощието са починали още 357 души до общо 130 248. Директорът на американския Институт за алергични и инфекциозни заболявания и член на щаба за коронавируса към Белия дом Антъни Фаучи предупреди, че ситуацията в страната е сериозна и трябва да се действа незабавно, предаде "Ройтерс".

Той каза още, че очаква евентуална ваксина срещу коронавируса да осигурява защита най-малкото за известен период от време, но това няма да е окончателна защита, както например е ваксината за морбили.

Карантината се връща в Мелбърн

 

Вторият по население австралийски щат Виктория обяви, че в връща забраната за излизане в Мелбърн и още един район. Това съобщи премиерът на щата Даниел Ендрюс. Това става след рекорден брой заразени за ден във Виктория - 191 души. Предишният рекорд от началото на пандемията бе 127 души и бе отбелязан вчера.

Ограниченията ще са в сила за 6 седмици и се връщат в момент на поетапно разхлабване. Докато в части от Мелбърн има изключения от забраната (пазаруване, грижа за възрастни, упражения и "работа, ако е необходимо"), в няколко блока, където е открито огнище на коронавируса, излизането ще е напълно невъзможно.

Мерките обхващат 5 млн. души. Според Ендрюс "просто няма алтернатива". "Мисля, че всеки от нас познава някого, който не е спазвал правилата както е трябвало."

Дневник