В зрелищна акция, излъчвана директно в социалните мрежи и проследена от хиляди зрители, съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, членът на коалицията Иво Мирчев и общинският съветник на коалицията в Бургас Димитър Йорданов демонстрираха нагледно какво се случва при опит на граждани да приближат т.нар. лятна резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган на нос Чукалята в парка "Росенец", южно от Бургас.

На кого е плажът

Иванов и съмишлениците пристигат до малкия каменен плаж с лодка по море като, заобикаляйки нефтената база "Росенец", използвана от компанията "Лукойл", къщата на Доган с емблематична беседка пред нея - дело на архитекта Калин Тихолов (неуспял кандидат за министър в кабинета "Орешарски") и разширеното и обновено яхтено пристанище към имота. По време на пътуването Иванов припомни, че по документи огромната жилищна сграда се води обект в строеж, а пристанището - поземлен имот във водата, тъй като датира отпреди новата Конституция, според която акваторията на Черно море е публична държавна собственост. Имотите са частни и са собственост на фирми, свързани с Ахмед Доган, описа в свое разследване седмичникът "Капитал".

За правото си да дебаркират на плажа (по думите на Христо Иванов) политиците се позоваха на кадастралната карта на района и на писмо от областния управител на Бургас, според което малък плаж, северно от сараите, продължава да е публична държавна собственост и следователно всеки български гражданин трябва да има достъп до него, както по вода, така и по суша. Това обаче в момента не е възможно, се видя от видеото. Достъп по суша също няма - това се видя преди месец и половина, когато резиденцията горя, но цивилни охранители не допуснаха журналисти да минат по общинския път, който води до имота с аргумента, че той е частна собственост и могат да се обърнат към съда, ако не са съгласни с твърдението.

Иванов обяви, че тримата са отишли там, за заявяват "правото на българските граждани да бъдат на имот, който е публична държавна собственост". Той добави, че начинът, по който се ограничава достъпа на граждани до плажа е всъщност илюстрация на модела, по който се завзема цялата държава. След "дебаркирането" Иванов извади български флаг, който заби в земята.

От НСО ли сте

На кадрите в от видеото се вижда ясно, че когато тримата политици достигат брега, там вече ги чакат трима охранители в цивилни дрехи, които отказват да се легитимират, но обясняват, че това е частен имот. Гардовете, които във времето на разговора се увеличават до седем многократно отказват на настояването на политиците да се легитимират, както и да отговорят на въпроса дали са служители на държавната Национална служба за охрана (НСО), както твърдят представителите на "Демократична България". Известно е, че почетният председател на ДПС ползва охрана от НСО, макар че по закон няма право на това. Тя му е предоставена с аргумента, че има заплахи срещу него, а решението е взето от комисия, чиито становища не са публично достъпни.

"Искам да питам президента Радев какво прави НСО тук - служители на държавна служба охраняват частен имот и отказват да се легитимират", казва Христо Иванов в един от коментарите, които съмишлениците му снимат, докато охранителите изчакват настрани пристигането на полиция и разговарят помежду си.

Нинова и Борисов пазарят сделки тук

В изявлението си за зрителите на живото излъчване Христо Иванов отправи сериозни обвинения към премиера Бойко Борисов, лидера на БСП Корнелия Нинова и партията на Доган - ДПС.

"По моя информация тук идват Корнелия Нинова и Бойко Борисов, за да пазарят политически сделки, за които никога няма да ви съобщят. Една от тях е бъдещо управление, в което ДПС ще играе по-голяма роля, без за това да е потърсена волята на българските граждани", заяви Иванов. Той допълни, че формацията му ще се съпротивлява срещу това, както и срещу "беззаконията, които се вършат под руски флаг в база "Росенец" и риторично попита дали пък след като българската държава е абдикирала от базата, тя не може да се ползва за нарушение на ембарго, например.

До кръста в морето

По време спора дали имат право да са на каменния плаж представителите на "Демократична България" бяха избутани със сила от брега от увеличилите се на шестима охранители и трябваше да изчакат във водата извиканите полицаи. В разговора водачът на гардовете, облечен в жълта фланелка, многократно се обръщаше към политиците с репликите: "Редно е да си тръгнете", "Нямате право да сте тук", "Действайте" и "Не ми създавайте проблеми". Стигна се до заплаха, че надуваемата им лодка ще бъде спукана и ще останат на плажа.

Около 20 минути след началото на спора пристигат униформени полицаи. Те не се легитимираха и поискаха личните карти на политиците, но не и на охранителите, въпреки неколкократните призиви да установят кои са мъжете, които не допускат никого на плажа. Униформените посъветваха представителите на "Демократична България" да подадат жалба срещу охранителите.

Дневник