Звездата на "Канзас сити чийфс" Патрик Махоумс подписа десетгодишен договор с отбора. Сделката е най-скъпата в историята на спорта и е на стойност 477.6 милиона долара, като с бонусите към заплатата максималната сума, която 24-годишният състезател може да получи за периода, е 503 милиона, твърди FOX Sports.

Новият договор ще влезе в сила от 2022 г., тъй като сегашният контракт на Махоумс все още не е изтекъл. През 2020 г. и 2021 г. куотърбекът ще получи съответно 2.8 и 24.8 милиона долара.

Според новия договор Махоумс има гарантирани 140 милиона долара в случай, че играчът получи тежка контузия и прекрати кариерата си, съобщава ESPN.

Всеки път, когато куотърбекът спечели приза за най-полезен играч в НФЛ или отборът излезе победител в мача за AFC Championship, звездата на тима ще получава по 1.25 милиона долара.

"Неговите способности се срещат рядко, като свързването им с невероятната му личност го прави изключителен. Ще продължим да правим всичко възможно, за да е заобиколен с талантливи играчи, и тази сделка ни осигурява повече гъвкавост да направим това. Той очевидно е неразделна част от нашия успех и сме развълнувани, че ще бъде куотърбек на "Канзас сити чийфс" за дълго време", каза генералният мениджър на тима Брет Вийч.


Махоумс беше с основна заслуга за обрата срещу "Сан Франциско 49ърс" в юбилейния стотен сезон на Супербоул. Със страхотното му представяне "вождовете" заслужиха първа победа в големия мач от 50 години насам.

Махоумс се превърна в първия куотърбек, който е избиран за най-добър играч в редовния сезон на НФЛ (2018 г.) и е стигал до успеха в Супербоул. Той е и най-младият състезател, който получава приза в големия мач в американския футбол.

В 31 мача от редовния сезон Махоумс е направил успешни подавания на обща дистанция от 9 412 ярда и е асистирал за 76 тъчдауна. В други пет двубоя от плейофите на НФЛ той е записал 1474 ярда и е бил в основата на 13 тъчдауна.

Дългите договори са рядкост в американския футбол, където играчите са изложени на постоянен риск от контузии или смяна заради слабо представяне.

По информацията от сайта на НФЛ Махоумс е едва шестият състезател от лигата, който подписва договор за десет или повече години от началото на века.

Дневник