Бразилският президент Жаир Болсонаро обяви, че е дал положителна проба за коронавирус, след като месеци наред демонстративно омаловажаваше заболяването, причинено от SARS-CoV-2.

Болсонаро, който отказваше да спазва социална дистанция в последните месеци и често не носеше маска, заяви пред репортери, че последният му тест - четвърти досега - е положителен, предаде "Ройтерс". Пред бразилски медии той също обяснява, че решил да се изследва, след като развил симптоми, включително висока температура.

Така президентът става един от над 1.6 млн. бразилци, за които е потвърдено, че са се заразили. Това е вторият най-голям брой заразени в света след САЩ, а починалите пациенти са над 65 хил. Експерти определят ситуацията в страната като тежка вече два месеца, а дори не е известно дали реалният брой заразени не надхвърля в пъти официалните данни - броят на тестовете остава ограничен.

Според местни телевизии, цитирани от "Ел паис", 65-годишният Болсонаро е настоял, че се чувства добре, но и че е взел решението да се лекува със спорния медикамент хдроксихлорокин..

През март бившият военен, определящ носенето на маска като "диктаторска" мярка, обяви, че "атлетичната" му натура бързо би се преборила с вируса. Сега той е заразен дни след като обядва с американския посланик в страната по повод националния празник на САЩ. На тържественото отбелязване на събитието (американският държавен глава Доналд Тръмп е ключов съюзник и съмишленик на Болсонаро) според "Гардиън" са присъствали и важни министри от кабинета, както и синът на Болсонаро.

Той също така насърчава отварянето на бразилската икономика, въпреки че ситуацията не е овладяна и заразените всеки ден са десетки хиляди. Болсонаро настоява, че карантината в най-тежко засегнатите щати е по-опасна от вируса, а медиите обвинява, че всяват страх и параноя.

Дневник