Директорът на Центъра за заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев обяви пред БНТ, че няма как всяка болница да прави PCR тест за коронавирус на пациентите, които ще приеме, защото това означавало, че ще трябва да се правят по 200 хил. теста на месец, а от началото на пандемията в страната са направени общо 180 хил.

По думите му идеята да се увеличи цената на пътеката за лекуване на заразата ще помогне на болниците да правят бързи тестове, които стрували 10-15 лв. Той обаче не уточни защо е нужно да се правят бързи тестове, при които шансовете за откриване на коронавирус са значително по-малки от тези с PCR тест. Той не каза и дали това няма да натовари още повече бюджета на Здравната каса.

"Ако всички болници решат, че ще правят тестове на постъпващите пациенти, то тогава ще се правят по 200 хил. теста на месец. За сравнение, от началото на пандемията в страната са направени общо 180 хил. теста", обясни Кантарджиев.

Той добави, че "разчита до седмица случаите на заразени да почнат да намаляват, защото хората взеха едно на ум, че трябва да пазят себе си и семействата си". Той потвърди днешните думи на здравния министър Кирил Ананиев, че при над 200 заразени на ден ще бъдат върнати част от мерките, които бяха отпускани в последните седмици.

Дневник