Хиляди сърби протестираха срещу новото решение на президента Александър Вучич да върне полицейския час в Белград за почивните дни, стигна се и до нахлуване в Скупщината, съобщават сръбски и световни медии.

Полицейският час в града (който Вучич допусна пред сръбски медии, че може да обхване и цялата държава) се връща за пръв път от началото на май. Това бе една от основните мерки за борба с коронавируса, заедно със строгото прилагане на всички ограничения - сред тях пълна забрана за излизане на възрастни - Белград успяваше да овладее заразата и заедно с други балкански страни бе сочен за пример както за навременни мерки, така и за бързо увеличаване на капацитета за тестове.

Тази мярка обаче се налага отново, след като в Сърбия бяха регистрирани 13 починали с COVID-19 и 299 заразени (при средно 250-250 за изминалата седмица). Ситуацията се изостри в последните седмици след свалянето на мерките, включително заради изборите, спечелени от партията на Вучич, и мач "Партизан" - "Цървена звезда".

Болниците са почти пълни и ще се изградят две нови специално за коронавирус, предупреди Вучич. "Очакват ни тежко лято и есен," каза той. Изборът на Белград за полицейския час е заради "стряскащата" ситуация там, но е притеснително положението в още четири сръбски града. Над 120 души са на респиратори.

Освен полицейски час бяха въведени забрана за събиране на над петима души и на закрито, и на открито. Засега няма "делничен" полицейски час, какъвто имаше в Сърбия и Северна Македония в първите критични месеци на пандемията.

Междувременно влизането на сърби в други страни в региона, като Гърция (но не и България), бе забранено. Черна гора, която удвои случаите си за седмица след внасянето на нови от Сърбия, въведе карантина за всички пристигащи от страната.

Още към 23 ч. снощи обаче хиляди демонстранти се виждаха в кадрите на протестите пред парламента. Част от тях, след блокада на трафика, влязоха в сръбския парламент, след като пробиха полицейския кордон, и на силите на реда бе нужно известно време, за да пробият блокадата.

След полунощ българско време се използването на сълзотворен газ срещу множеството (по това време част от хората бяха с маски), след като стотици протестиращи продължиха да настъпват към парламента. В отговор демонстранти замеряха полицаите с парчета от кошчета за боклук и камъни. Едва към 2 ч. местно (3 ч. българско) време полицията овладя ситуацията, предаде "Данас".

Общият брой на потвърдените случаи в Сърбия е 16 719. 330 от тези хора са починали. Главният епидемиолог Предраг Кон не изключи въвеждане на пълна карантина, ако ситуацията се влоши, макар да настоя, че алтернативно решение може да е всички да започнат да носят маски.


Дневник