Сръбският президент Александър Вучич заяви, че е готов да отстъпи и утре в Белград да не се въвежда полицейски час за почивните дни, но добави, че в столицата ще се наложат по-твърди мерки.

Във вчерашното си изявление той каза, че демонстрациите в Белград не са само свързани с "хулигани", но и с "чуждестранен фактор" и са били "добре организирани", без обаче да уточни за коя държава става дума.

Това стана преди втората вечер на протести, в която хиляди излязоха на в Белград и други големи градове. Формален повод стана опитът за връщане на ограничения заради рязко увеличилите се случаи на коронавирус.

Събралите се пред Скупщината (сръбския парламент) замеряха с камъни полицията, която използва сълзотворен газ. Миналата вечер имаше и щурм на парламента, а по време на безредиците са запалени пет полцейски коли и са ранени 43-ма полицаи.

Част от протестиращите обаче искаха "цялата истина" за разпространението на COVID-19 - сръбските власти са обвинявани в укриване на данни и занижаване на броя на починали и заразени, особено преди изборите на 21 юни. Експерти предупредиха, че тази втора нощ и евентуални следващи демонстрации могат да станат източник на зараза. Вучич отправи същия призив.

"Проруски" сили?

Малко по-късно сръбското вътрешно министерство обясни протестите срещу карантината с опит за завземане на властта, а не със стихиен митинг. Министър Небойша Стефанович заяви, че демонстрациите може да са предварително подготвени. Стефанович добави и че полицията е била сдържана в отговора си, въпреки кадри в социалните мрежи, показващи записи с полицейско насилие срещу протестиращи.

Същевременно проправителственият "Курир", както други издания загатващ позиции на властта, заяви, че "десни проруски сили" са зад демонстрациите - евроскептици, антиваксъри, антимигрантски настроени граждани и противници на 5G мрежите.

"Курир" подчертава, че на митинга са забелязани и "много руснаци". Цитирана е Йелена Милич, която ръководи авторитетния Център за евроатлантически изследвания за "проруските" и антиевропейски настроения, "делегитимиращи опитите на Сърбия с помощта на Запада да постигне компромис за новия статут на Косово". За "крайнодесния характер" на демонстрациите вестникът е цитирал дори позиции на журналисти от НИН и КРИК, обикновено силно критични към Вучич и често нападани от проправителствените таблоиди.

Междувременно Вучич излетя за Париж, където трябва да разговаря с френския президент Еманюел Макрон преди вируталната среща за Косово утре и преди преговорите с косовския премиер Авдула Хоти в Брюксел в неделя. "Сърбия ще победи", написа той в профила ва кампанията си в "Инстаграм" "Бъдещето на Сърбия".

Епидемиологичната обстановка в Сърбия се нормализираше допреди месец, но след това заразените започнаха да се увеличават рязко. Вчера са регистрирани 357 новозаразени и 11 починали, във вторник имаше рекордно много смъртни случаи (13). Това напомня за стойностите от средата на април, когато новите случаи на ден достигаха 400 и дори еднократно 500 души.

Дневник