Единият от собствениците в холдинга "Монбат" Пламен Бобоков е арестуван по разследване за търговия с влияние, предаде Би Ти Ви. За ареста се разбира на фона на акция на прокуратурата в президентството и действия на ДАНС, която отне допуска до секретна информация на секретар на държавния глава, който бе уличен в търговия с влияние.

Бизнесменът е обвиняем по разследване за незаконен внос и преработка на отпадъци и е под гаранция от 1 млн. лева. По това разследване в ареста е брат му Атанас Бобоков, а обвиняеми са и бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков, бившият шеф на РИОВС в Плевен Габриел Савов, и бизнесмените собственици на фирми за обработка на опасни отпадъци Николай Муховски и Ейгюл Емин.

Сега Би Ти Ви съобщава, че Пламен Бобоков е задържан за 24 часа по новото разследване. Според адвоката му Ина Лулчева е незаконно той да бъде задържана по Закона за МВР, при положение че не му е повдигнато обвинение за търговия с влияние.

За това разследване прокуратурата съобщи в средата на миналия месец като пусна серия от скрийншотове на разговори, за които твърди че са от телефона на Бобоков. Към момента не е известно по това производство да има повдигани обвинения.

Първоначално бяха разпространени снимки от разговори със съветника на президента по правни въпроси Пламен Узунов и русенския прокурор Николай Николов. Впоследствие държавното обвинение продължи публикациите и стигна до разговори с "Prezident - Rumen Radev", като съобщи, че става въпрос за "вероятно лице с имунитет". Пламен Бобоков обаче отрича тези разговори да са от неговия телефон, а междувременно самият той показа своя комуникация с премиера Бойко Борисов. Това стана повод и министър-председателят да бъде извикан на разпит от прокуратурата. Междувременно и президентът Румен Радев, и премиерът Бойко Борисов коментираха, че няма нищо странно в разговорите на политици с бизнесмени, а държавният глава стигна по-далеч като упрекна прокуратурата в страх и зависимости.

Междувременно днес прокурори и полиция влязоха за обиски в сградата на президентството. Главният прокурор Иван Гешев съобщи, че става дума за действия по две досъдебни производства, едното от които е това за търговия с влияние. На този фон Държавната агенция "Национална сигурност" обяви, че отнема допуските до класифицирана информация с ниво "Строго секретно" на двама служители на президентската администрация, които оповести само с инициали, но най-вероятно единият е Пламен Узунов.

Дневник