Учени в Сингапур се надяват да усъвършенстват нов метод за производство на електроенергия от сенки, с надеждата, че един ден това може да помогне на силно урбанизираните градове да задоволяват нуждите си от енергия, предаде "Ройтерс".

Генераторът на електричество от сенки (shadow-effect energy generator (SEG), разработен от Националния университет в Сингапур, може да произвежда енергия по подобие на слънчевите панели, но без да се нуждае от открити пространства с непрекъсната светлина.

За да работи ефективно, SEG изисква както светлина, така и тъмнина, и също като слънчевите батерии разчита на падащата върху силициеви диоди светлина, за да генерира електричество.

SEG използва панели, които имат тънко покритие от злато, сребро, платина или волфрам, като разликата в интензитета на светлината задвижва електрони от по-силно осветените зони към по-тъмните, създавайки електричество в засенчените зони.

"Този "сенчест ефект" е много полезен. Генераторът може да бъде поставян на места, където няма много пряка светлина", заяви ръководителят на изследователския екип д-р Суи Чин Тан.

"Устройството всъщност е много просто. Просто покриваме силициевият субстрат със злато, платина, или с волфрам, и това може да създаде разлика в напрежението, когато е осветен. При наличието на светлина, електроните в металното покритие се възбуждат и разликата в напрежението между осветената част и областта на сянката предизвиква задвижване на електроните от светлата към тъмната страна и следователно създава електричество", обяснява той.

Изследването все още е в начален стадий, но екипът на Taн вече мисли как да създаде компания, която да направи технологията достъпна за всеки дом.

Панелите, които екипът тества, са с размер около 6 кв.см. и могат да произвеждат само 0.25 волта, което означава, че около 20 панела са необходими за захранване на електрическа крушка или зареждане на мобилен телефон.

Идеалната среда за използване биха били градовете, каза Тан, с постоянно различните нива на светлина и сянка през целия ден заради струпването на високи сгради и движението на слънцето в небето.

"Не е практично да поставяте слънчеви панели в такива градове. Така че устройството може да се окаже полезно на места като много гъсто населени градове, където небостъргачите са навсякъде и винаги има сенки", каза Тан.

Дневник