Надя Калвино, вицепремиер и министър на икономиката на Испания, има сериозни шансове да стане първата жена, оглавила Еврогрупата - съвета на финансовите министри на 19-те страни от еврозоната. Изборът на наследник на португалеца Марио Сентено трябва да се направи на онлайн заседанието им днес и утре.

Франция обяви в четвъртък, че ще застане зад Калвино. "Подкрепяме я, защото тя демонстрира компетентността си на заседанията на Еврогрупата през последните месеци. Освен това споделяме с Испания желанието за по-силна интеграция в еврозоната", заяви финансовият министър Брюно льо Мер.

Същата е позицията и на външния министър Жан-Ив льо Дриан, изразена след срещата му днес с колежката му Аранча Консалес Лая. Според него Еврогрупата се нуждае от някой, който не само ще събира нужните гласове за взимане на решения, но и ще вкара необходимата динамика. "Еврогрупата е изключително важен инструмент в периода, в който се намираме - рестартирането на икономиките ни. Това е причината Франция да подкрепи някой, отговарящ на тези параметри."

Лая благодари на колегата си за подкрепата и допълни, че най-вероятно Калвино ще бъде избрана още тази вечер.

Другите кандидати са Паскал Донахю от Ирландия и Пиер Граменя от Люксембург.

Дневник