Националната служба за охрана (НСО) е отказала на вицепремиера Валери Симеонов информация защо охранява почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Това написа Симеонов в пост в социалните мрежи.

По думите на вицепремиера от НСО са му отказали информация и за това колко средства са изразходвани за охраната на Доган.

"От службата ми обясниха, че нямам неограничен достъп до класифицирана информация и не съществува обективна нужда аз да знам това. Дори ме предупредиха да не разгласявам това, което така или иначе не знам", пише Симеонов.

Според него е безспорно, че има огромен обществен интерес защо НСО пази "бизнесменът Ахмед Доган (наскоро сдобил се с ТЕЦ на стойност около 100 млн. лв. срещу скромните 3 500 лв.) вече повече от 5 години след излизането му от политиката и над 10 години след излизането му от реалната власт".

Вицепремиерът цитира Закона за НСО, в чл. 5, ал. 1 от който пише, че службата е подчинена пряко на държавния глава Румен Радев.

Поради това Симеонов препраща тези въпроси към президента и пише, че очаква "този път" точен и изчерпателен отговор, с оглед на отговорността му пред обществото и институционалните му правомощия.

News.bg