Световната здравна организация актуализира позицията си за това как се предава новият коронавирус между хората и в нея новото е, че заразни може да са микроскопични капчици, които се отделят при дейности като медицински манипулации, хорово пеене, учестено дишане при занимания на групи във фитнес зали или от разговори в ресторант.

Това е пренасяне с т.нар. аерозоли, за което предупредиха преди дни близо 240 учени от 32 държави. Досега СЗО приемаше позицията от 29 март - че заразни могат да са по-едри капки, отделяни при кихане, кашлица или говорене. Но те са по-тежки и падат бързо, поради което е необходима дистанция между хората и поддържане на чистота на повърхности, на които би могло да паднат тези капки.

Аерозолите са способни да се задържат по-дълго във въздуха, да изминават по-голямо разстояние е така да увеличават времето и пространството на заразната зона.

Известно е, че рискът е особено висок в затворени помещения с лошо провертряване. Но не е ясно каква трябва да е концентрацията на заразни аерозоли, за да са опасни завдишване.

При лабораторно симулиране на такава ситуация РНК на SARS-CoV-2, все още способен да се размноава, се е задържала въввъздуха 3 часа, а в друго - 16 часа. СЗО предупреждава, че това не е пълно съответствие на ситуация, в която човек кашля, например. Освен това в случаите с фитнес групите не е съвсем ясно доколко заразяване моше да стане от вдишване на аерозоли и доколко - от контакт със заразени повърхности и уреди.

Дневник