13 населени места в Шуменска област са на воден режим към момента. Най-честата причина за това е намаляване на водните дебити в местните водоизточници заради метеорологични условия, съобщиха от ВиК-Шумен в отговор на запитване на ШУМ.БГ.

На режим са селата Правенци и Избул в община Нови пазар, Черноглавци в община Венец, Салманово и Лозево в община Шумен, Тимарево и Добри Войниково в община Хитрино, Църквица в община Никола Козлево, Сини вир и Климент в община Каолиново, както и Крайгорци, Чернооково и Станянци в община Върбица.

Нередовно водоподаване имат и жителите на шуменския квартал "Мътница".

Според жители на село Добри Войниково, които сигнализираха в редакцията на ШУМ.БГ за проблем, намаляване на водата е започнала още през септември м.г. Към днешна дата вода имат само един път седмично. Причината, според водоснабдителното дружество, е намалени водни дебити в двата каптажа. От там обясниха, че съвместно с община Хитрино обмислят възможности за алтернативно водоснабдяване чрез изграждане на дълбок сондаж. В момента е възложено проучване на хидрогеолози за местоположението му.

От „ВиК“ - Шумен уточниха още, че се работи за намиране на допълнителни и алтернативни водоизточници в много от селата.

В село Лозево, чиито жители имат вода през ден, се прави подсилване на основния водоизточник, чрез изграждане на дренажи. В Салманово е изготвено проучване за подсилване от алтернативен водоизточник тип шахтов кладенец. Направени са мероприятия по допълнително оросяване на текущия водоизточник.

В село Църквица е направено проучване за реализиране на допълнително подсилване и към днешна дата се работи по проект за изграждане на захранващ водопровод от с. Пет Могили.

В Сини вир се работи по възстановяване на дълбок сондаж.

За осигуряването на нормално водоподаване в "Мътница" има входиран в МРРБ и МОСВ проект за алтернативно водозахранване от дълбоките сондажи на "Система Мътница".

„От години повечето от изброените села имат проблем с водата, но тази година действително е по-суха. Вече втора година няма зима и липсва снеготопене, което осигурява водните количества. Снеготопенето дава много по-голямо отражение спрямо дъждовете. Да. Поваля, но това не е достатъчно, за да осигури нужните водни количества“, обясни управителят на водоснабдителното дружество Жанета Панайотова. Тя допълни, че поетапно се работи за намиране на трайни технически решения в селата, като например източник от съседно населено място или стари водоизточници, като стари дълбоки сондажи.

„Така стъпка по стъпка, се надявам да успеем да намерим решения за хората. Това се осъществява с наши средства, с помощта на общините или ако проблемът е по-голям – с държавна помощ, както е в Мътница, например“, уточни Панайотова.

Тя обясни, че благодарение на намерено решение, няколко села вече не са на воден режим. Това са Ивански, Единаковци, Черенча, Троица, Тушовица и Бяла Река.

Към момента все още не е намерено решение на проблема в селата Климент, Крайгорци, Чернооково и Станянци.

ШУМ.БГ