Новоприетите в 14 бакалавърски специалности на Шуменския университет първокурсници няма да плащат семестриални такси през целия си 4-годишен курс на обучение. "Промоцията" не важи за студентите, които вече са втори, трети или четвърти курс, съобщиха от ВУЗ-а. 

Безплатното обучение е одобрено с постановление на Министерския съвет преди дни, като обхваща няколко защитени специалности с очакван най-висок бъдещ недостиг на пазара на труда.

За ШУ „Епископ Константин Преславски“ това са студентите в специалностите: Теология; Бизнес математика; Астрономия и метеорология; Медицинска химия; История и география; Информационни технологии, информатика и математика; Икономика и математика; Биология и химия; География и биология; Педагогика на обучението по природни науки; Педагогика на обучението по музика; Педагогика на обучението по изобразително изкуство; Педагогика на обучението по физическо възпитание и спорт; Педагогика на обучението по техника и технологии. 

В повечето от тях все още има свободни места, като кандидатите могат да участват в класирането с оценка от конкурсен изпит /от ШУ или от друг университет/ или с оценка от матура.

От Шуменския университет уточниха, че за компенсиране на разходите за освобождаване от такси за обучение на държавните висши училища ще се предоставят средства по бюджета на Министерството на образованието и науката. За Шуменския университет планираната сума е 92 700 лева.

ШУМ.БГ