Европейският съвет предлага седемгодишен бюджет на ЕС в размер 1.074 трлн. евро - с близо 360 млрд. под първоначалното предложение - за да остави планирания Фонд за възстановяване след коронавируса в непроменен размер. Това обяви на пресконференция председателят на Съвета Шарл Мишел.

Малко преди изявлението му източници на "Ройтерс" съобщиха, че предложеният бюджет ще е "малко" под 1.1 трлн. евро, каквато бе първоначално предвидената от Европейската комисия сума. Предложението му идва в момент на продължаващи разногласия за бюджета на ЕС за периода 2021-2027 г. и средствата за справяне с кризата, отприщена от коронавирусната пандемия.

Мишел прави предложението си седмица преди Европейския съвет идния петък и събота. За него бяха оставени същинските разговори между евролидерите, след като в края на юни нямаше съгласие за бюджета и за плана за възстановяване, който тази година прави традиционно тежкия спор за многогодишната финансова рамка (задълбочен от напускането на Великобритания) още по-тежък. За решение на 17-18 юли призовават Франция и Германия.

Търсене на компромис

В споровете за предложения възстановителен фонд за 750 млрд. евро (отделни от многогодишната финансова рамка) Нидерландия е начело на група държави, които отхвърлят исканията на страни като Италия и Испания по-голямата част от средствата да са във вид на грантове, а не на заеми. Има и спор дали парите не трябва да се отпускат срещу ангажимент за икономически реформи.

За Рим кризата застрашава бъдещето на ЕС и твърде слабият ангажимент към икономическото възстановяване отново ще даде сили на популисти. Хага смята, че това не трябва да става непременно с парите на данъкоплатците в страните членки. Днес външните министри на двете държави се срещат, за да търсят допирни точки.

Целта на предложението за многогодишната финансова рамка е да се потърси компромис с другите държави от т. нар. пестелива четворка - Нидерландия, Дания, Австрия и Швеция - които традиционно настояват за по-малък бюджет. Едновременно с това Мишел се надява да съхрани размера на възстановителния фонд.

"Предлагам да запазим баланса между заеми, гаранции и грантове, за да избегнем натоварването на страните с висок дълг... за да избегнем фрагментацията на единния пазар," каза той.

Собствени ресурси и "фонд за Брекзит"

Мишел повдигна отново и темата за оспорваните от някои държави членки "собствени ресурси", които иска да набира блокът отвъд вноските на страните членки, и настоя за въглероден данък и данък върху пластмасовите опаковки, но добави и отхвърляната от някои страни такса за дигиталните компании, работещи в Европа. Той изрично заяви, че не става дума за "данък" и че иска да влезе в сила до края на 2021 г., но не даде подробности.

Мишел поиска от комисията да изработи ново предложение за системата за търговия с въглеродни емисии (ETS) като част от пътя към въвеждане на въглеродния граничен данък, подкрепян от Комисията.

Друго предложение, което привлече вниманието на журналисти в залата, бе т. нар. фонд за Брекзит - с размер 5 млрд. - който да подпомага страни и сектори, тежко засегнати от напускането на Великобритания в ЕС. Не са известни много подробности за него. Мишел обясни, че иска до ноември 2021 г. Комисията да изготви предложения (напр. как да бъдат разпределени средствата и кои държави или сектори ще са най-засегнати).

Дневник