Националната служба за охрана е поискала с официални писма да се наложи забрана на корабоплаването в зоната около лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и да се ограничи достъпът по нея по суша за периода 10 юли - 15 септември. Това каза днес на брифинг премиерът Бойко Борисов, като показа писмото до Морска администрация. Съдържанието на писмото до МВР не беше съобщено, защото то е засекретено.

Както "Дневник" писа, забраната за корабоплаване в района около нос Чукаля и част от парк "Росенец" е в сила от 21 часа снощи.

За Бойко Борисов искането е част от сценарий за дискредитиране на правителството. Той припомни, че НСО е 100% на подчинение на президента Румен Радев. "Целта каква е? Всички служби на правителството трябва да го изпълняват. И какво излиза - правителството брани имот на Доган. Добре ли са го конструирали и измислили", допълни премиерът.

Той разигра и въображаем сценарий, при който военни кораби и катери на гранична полиция не пускат рибари да минат през района, а те снимат с телефони цялата операция.

Военният министър Каракачанов обяви, че нито един военен кораб няма да охранява искания периметър, защото не става въпрос за застрашаване на морския суверенитет на България. Той уточни, че в момента в района на Бургас има военни кораби, но те са част от международно учение. За него цялата ситуация и "капан" и "порнография".

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов пък намекна, че и полицията няма да изпълни исканото от тях, защото не е в техните компетенции. Той не даде повече подробности, защото писмото до МВР е със статут на класифицирана информация.

Премиерът възложи на вицепремиера Красимир Каракачанов да провери дали могат държавните органи да не изпълнят искането на НСО. Според Борисов такива ограничения не трябва да има. "Моята заповед е да се намери законова форма да се отмени", каза премиерът.

По повод планираният протест за утре, при който се планира хора да опитат да плажуват в зоната, от която беше изгонен лидерът на "Да, България" Христо Иванов, Красимир Каракачанов обяви, че частни лица могат да се разхождат и да плажуват на брега, който е изключително държавна собственост. Ако искат да правят митинг обаче е нужно да поискат разрешение от община Бургас.

Дневник