Президентът Румен Радев е поискал оставката на началника на Националната служба за охрана (НСО) ген. Красимир Станчев. Причината - изпратените от НСО писма до отговорните институции за ограничаване на достъпа на граждани до парк "Росенец", където се намира т.нар. лятна резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, съобщиха от прессекретарията на държавния глава.

Президентът настоява още за отмяна на писмата, с които се които се иска блокиране на достъпа до резиденцията по вода до 15 септември. Освен това държавният глава открива предвидената в закона съгласувателна процедура във връзка с оставката на началника на НСО.

По-рано днес и ГЕРБ поиска оставката на началника на НСО, както и отстраняването на охранителите от службата, които във вторник не пуснаха съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов на плажа до лятната резиденция на Ахмед Доган.

След това премиерът Бойко Борисов даде извънреден брифинг и обяви, че службата е поискала с официални писма да се наложи забрана на корабоплаването в зоната около резиденцията и да се ограничи достъпът до нея по суша за периода от 10 юли до 15 септември.

Забраната за корабоплаване в района около нос Чукаля и част от парк "Росенец" е в сила от 21 часа снощи. Интересът към зоната около лятната резиденция на Ахмед Доган се възобнови след опита на Христо Иванов и съпартийци да стъпят на плажа, за част от който имат документи, че е публична държавна собственост. Според организирано събитие със фейсбук утре граждани планират да идат идат на плажа.

Скандалът край парк "Росенец" стана повод президентът отново да поиска НСО да свали охраната от Ахмед Доган и бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски. Държавният глава каза, че заради подопечните на Бойко Борисов в комисията, която взема решенията, двамата от ДПС са охранявани от службата. Управляващите обявиха законови промени, с които да оставят решението кого да охранява НСО в ръцете на нейния началник, а не в ръцете на тричленна комисия, в която влизат и директорът на ДАНС, и главният секретар на МВР.

Дневник