Доживотна присъда получи 23-годишният Юзджан Лятиф от Вълнари за убийството на 34-годишния си съселянин Рейхан Мехмед. С присъдата Шуменският окръжен съд е уважил и осем граждански иска на наследниците на жестоко убития мъж, като общият им размер надхвърля половин милион лева, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура.

Оттам днес припомниха, че извършител и жертва имали интимни контакти с една и съща омъжена жена. След като научил от своя позната за съперника си, подсъдимият планирал убийството му. Така на 16 срещу 17 септември 2018 г. с метална щанга Юзджан убил Рейхан, като особената жестокост според прокуратурата е в нанесените над шест удара с голяма сила, като те са били значително повече от необходимите за причиняване смъртта на жертвата. С металната щанга Юзджан причинил многобройни разкъсно-контузни рани в главата със счупване на черепа и разкъсване на мозъчната обвивка на жертвата си.

След убийството подсъдимият укрил тялото в изоставена къща, направил опит да го разчлени, за да може по-лесно да се освободи от трупа. После се отказал. Увил трупа в родопско одеяло, откарал го с колата си в гориста местност и го запалил. Четири дни по-късно разследващите намерили останките на убития. 

Въпреки че имал резервация за полет до Лондон, където работел като готвач, Юзджан напуснал България с полет за Истанбул. В Турция се укривал до 31 март 2019 г., когато е задържан по искане на българските власти. 

Присъдата на Шуменския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна. 

ШУМ.БГ