ЮНЕСКО съобщи в петък, че започва ревизия на статуса на храма "Св. София" в Истанбул от страна на Комисията за световно наследство, след като малко по-рано президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че това вече е джамия.

Вечерта той заяви, че това е суверенно право на страната му и че на 24 юли ще е първата молитва в сградата. "Св. София" ще остане отвореназа мюсюлмани, християни и чуждестранни гости допълни президентът. По-рано днес неговият ключов съветник и говорител Ибрахим Калън каза, че вътре ще бъдат съхранени християнските икони и мозайки, а храмът ще е отворен за туристи, както други джамии в Истанбул и страната.

"Изказваме съжаление, че турското решение не беше обект на диалог или напредварително уведомяване", се казва в съобщението на организацията на ООН за наука, култура и образование. "ЮНЕСКО призовава турските власти да започнат незабавно диалог, за да избегнат отстъпление от универсалната ценност на това изключително наследство, чиято защита ще бъде прегледана на следващата сесия на комисията."

Външното министерство на Гърция определи случилото се като провокация, а Руската православна църква изрази съжаление, че Турция не се е вслушала в предупреждението на патриарт Кирил, че промяната в статуса на храма ще е заплаха за "християнската цивилизация".

"Никой не се меси във вътрешните работи на Турия, но "Св. София" е паметник на цялото човечество, независимо от религиозните убеждения. Национализмът, проявен от президента Ердоган, е лош съветник, върнал страната 6 века назад", коментира Лина Мендони, министър на културата на Гърция.


"Ердоган заля турското обществено пространство, образователна поитика и правителство с вид консервативен ислям, а "Св. София" е венецът на религиозната му революция, която се развива в Турция от над 10 години", каза Сьонер Чагаптай, директор на програмата за изследване на Турция към Института за близкоизточна политика във Вашингтон. "Както Ататюрк пред иблизо 100 години премахна джамията, за да подчертае своята светска революция и да извади религията от политиката, Ердоган прави сега точно обратното. Той превръща сградата отново в джамия, за да подчертае своята религиозна революция."

Дневник