С камъни, факли, сълзотворен газ и акция на полицията протестите в Сърбия, започнали като "коронавирусни", отново ескалираха тази вечер.

Предишната демонстрантите, за които връщането на ограничения заради коронавируса бе само повод, седяха мирно в района на парламента и другаде. Кадри на телевизии в страната и публикации на сръбски и международни медии обаче показаха снощи как някои демонстранти щурмуваха парламента, но се стигна и до нови инциденти с насилие над репортери.

Част от журналистите и граждани в социалните мрежи видяха действия на провокатори, когато група млади мъже, скандиращи патриотични възгласи, избутаха демонстрантите, които са против насилието, избутаха и металните заграждения и влязоха през незащитения главен вход на сградата на парламента.

Хиляди се събраха пред парламента, както и в други градове като Ниш, Лесковац и Врание.

Телевизия N1 разказва както за атаки на политицията срещу демонстранти, така и за нападения над нейни екипи и кореспондент на балканската редакция на катарската телевизия "Ал Джазира" (двете медии са телевизионните мрежи, действащи в най-голяма част от Западните Балкани).

Разположената вътре полиция ги изтласка навън и образува кордон пред входа на сградата, пише ДПА. След това в продължение на час и половина служителите ѝ бяха подложени на обстрел от нападателите, които хвърляха бутилки, факли и камъни по тях. Няколко от тях донесоха големи бетонни късове отнякъде и ги хвърлиха по полицаите.

Това бе третият изблик на насилие от общо четири вечери на протести, започнали, след като президентът Александър Вучич обяви намерение да бъде върнат полицейският час за почивните дни заради влошаващата се ситуация с коронавируса. През първите две вечери от протестите полицията стоеше пред сградата на парламента, екипирана за борба с безредици, а в четвъртък и снощи те бяха вътре в самата сграда, поради което и входът й беше останал незащитен.

Вучич вчера обвини опозицията, че е организирала протести с насилие - идея, от която противниците му, останали до един извън парламента след изборите на 21 юни, се разграничиха, тъй като според тях агресията срещу парламента, срещу полицаи и журналисти е планирана от хулигани. Ден по-рано президентът допусна участието на чужди служби. Премиерът Ана Бърнабич не само призова хората да се въздържат от насилие, но и да внимават, защото демонстрациите може да доведат до още много заразени с коронавирус и да поставят на изпитание и без това претоварената здравна система. Според Вучич заради протестите заразените могат да достигнат 40 хил.

Разнопосочни искания

Протестите са разнолики. Част от демонстрантите са гневни заради управлението на Вучич, стила му и овладяването на институциите. Една част имаха много въпросителни за ситуацията с коронавируса, други излязоха основно заради опита за връщане на карантината.

Трети обаче не харесват подхода му към Косово и готовността за сделка с Прищина, била тя с помощта на Белия дом (на 27 юни трябваше да има среща във Вашингтон) или на Брксел (както ще стане утре).

Вчера, ден след посещение на Вучич в Париж за среща с френския колега Еманюел Макрон, президентът участва в организирана от Макрон и германския канцлер Ангела Меркел видеоконференция с косовския премиер Авдула Хоти.

Това допълнително нагнети напрежението. След срещата, която имаше за цел да даде ново начало на преговорите за нормализиране на отношенията, Вучич призна, че Сърбия е сама в усилията си да запази какъвто и да било суверенитет върху населеното предимно с албанци Косово. Крайнодесни политици и граждани, част от които симпатизират на опозиционния Съюз за Сърбия (широка група партии и движения, събрали се около протестите миналата година) смятат за предателство факта, че Вучич изобщо води преговори с Косово.

Утре обаче отново ще има диалог с Хоти, този път в подновените за пръв път от две години преговори с посредничеството на Брюксел.

"Ако се откаже от Косово, Вучич копае гроба на Сърбия," казва цитираният от "Ройтерс" сръбски гражданин Милан, протестиращ с черна риза и маска.

Медии като N1 и "Данас" пишат, че на площада е имало привърженици на известни крайнодесни групи, част от които са скандирали "Ратко Младич" (един от архитектите на етническото прочистване в Босна и Херцеговина) и "Сребреница не е геноцид" - призив на отричане на събитията в босненския град, ден преди отбелязваната днес 25-а годишнина.

Дневник