Русия и Китай наложиха вето на последния опит на западните страни членки на Съвета за сигурност към ООН да бъде удължен с шест месеца изтичащия днес срок на разрешението в Сирия да бъде доставяна хуманитарна помощ през два гранични пункта с Турция, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

Според ООН милиони цивилни в северозападната част на Сирия зависят от помощите, преминаващи през Турция, които за тях са "животоспасяващи". Останалите 13 членове на Съвета за сигурност гласуваха за предложението, но постоянните членове Китай и Русия наложиха вето. Тези две страни, които са съюзници на режима в Дамаск, желаят броят на граничните пунктове да бъде сведен до един, като твърдят, че хуманитарната помощ за нуждаещите се райони може да достига до тях от вътрешността на Сирия, добави "Ройтерс".

Агенцията припомни, че това е третото неуспешно гласуване по този въпрос в Съвета и второ вето на Москва и Пекин за тази седмица. Във вторник те са противопоставиха на резолюция, която удължава с една година одобряването на два гранични пункта по турско-сирийската граница. И тогава останалите 13 членки на Съвета за сигурност гласуваха "за" проекторезолюцията, изготвена от Германия и Белгия.

После Русия не можа да събере подкрепа за идеята си да бъда оторизиран един граничен пункт за шест месеца. Сега се очаква Съветът да гласува по втора руска проекторезолюция, която одобрява един турски КПП за срок от една година.

Дневник