В обръщение към нацията, излъчвано пряко от националните телевизии, президентът Румен Радев поиска оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. Той призова Европейския съюз да не остава безучастен към случващото се в страната.

Изявлението му идва след два дни на протести в центъра на София, при които снощи се стигна до сблъсъци с полицията, а 18 души пострадаха. Митингите бяха провокирани от показното влизане на прокуратурата в президентската администрация в четвъртък, когато секретар и съветник на президента бяха арестувани. Акцията беше в рамките на течащо отдавна - по думите на главния прокурор - разследване, но съвпадна с искането на Румен Радев да бъде свалена държавната охрана на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и на бизнесмена и депутат от партията Делян Пеевски.

Провокация към гражданския мир

В обръщението си президентът нарече "недопустима провокация към гражданския мир" решението на управляващата партия ГЕРБ да организира вчера свои симпатизанти от страната да се съберат в София, за да демонстрират подкрепа за властта. Той обвини премиера Бойко Борисов в опит да прехвърли отговорността, но допълни, че той няма за заблуди никого. "Корупцията, всяването на страх, прокурорският рекет и бездействие спрямо грабежа, погазването на презумпцията за невиновност, задушаването на свободата на словото, безскрупулните лъжи и липсата на справедливост са онова, срещу което въстанаха българите", каза Радев, който през февруари тази година обяви, че сваля доверието си от кабинета заради управленската му политика.


Той допълни, че мафиотизацията на управлението е накарала свободолюбиви българи от всички възрасти и с различни политическите пристрастия да издигнат искания за законност и възвръщане на основни граждански свободи, методично погазвани в последните години.

Европа да не гледа с широко затворени очи

Президентът призова Европейският съюз, чийто член България е от 13 години, да обърне внимание на случващото се в страната: "Сега, когато българите са на площада, Европа няма право да гледа България с широко затворени очи". Съюзът има нужда от демократична България, България на закона, на принципите и правилата". Изявлението му идва като контрапункт на демонстрираните от Бойко Борисов близки отношения - служебни и лични, с повечето на от лидерите на Общността и на отделни държави в нея.

Според държавният глава изходът от създалата се ситуация е един: оставка на правителството и главния прокурор. Той предупреди, че "насилието и манипулациите не могат да върнат доверието в двете институции", а всяко забавяне тласка България в безизходица и увеличава риска от хаос. "Опитите да се задържи властта и завоеванията на олигархията, като се противопоставят хората по партийна принадлежност, етнос или друг признак - са недопустими и обречени".

Президентът призова органите на реда да се придържат към закона и да не допускат занапред "да бъдат използвани срещу своите братя и сестри", а протестиращите - да избягват насилие и да не се поддават на провокации.

Обръщението можете да видите във видеото:

Дневник