На 85 години почина една от легендите на английския футбол Джак Чарлтън. Братът на Боби Чарлтън е част от състава, който изведе Англия до първата и засега единствена световна титла през 1966 г.

Новината за смъртта съобщи семейството му. В последната годината Чарлтън беше диагностициран с лимфома (рак на кръвта), като се бореше и с деменция.

"Той беше напълно откровен, мил, забавен и истински човек, който винаги имаше време за хората", пише в съобщението от семейството му.

Въпреки че до 30-ата си годишния не получава повиквателна за националния отбор, Чарлтън записва 35 мача с фланелката на Англия. Защитникът играе през целия турнир при спечелването на световната титла.


Чарлтън определян за един от най-великите бранители на Англия и е сред най-обичаните футболисти в страната. В кариерата си той е играл единствено за "Лийдс", като е рекордьор по мачове за тима със 773 мача.

Чарлтън оставя значима следа при престоя си начело на националния отбор на Ирландия. Под негово ръководство тимът достига четвъртфиналите на световното първенство през 1990 г.

Дневник