Идвам на редовно свикано заседание на НС на БСП. То има важна задача: цялата страна се тресе, има очевидна криза в управлението, десетки хиляди граждани протестират на улицата и е важно БСП да заяви къде се намира и какви са политическата ни линия и поведение. Това заяви Сергей Станишев пред медиите на "Позитано" 20.

"Още вчера, по време на заседанието на Софийската градска конференция, изразих идеята да отправим призив към нашите членове и симпатизанти да подкрепят протестите, да се включат в тях. Радвам се, че ръководството на БСП е подело моята идея. Наред с това предстои внасяне на вот на недоверие от БСП, което е най-силният политически парламентарен инструмент. Предложих да призовем гражданите да излязат пред Народното събрание по време на дебатите и да подкрепят този вот", добави той.

"Първият и главен въпрос на днешното заседание на НС на БСП е политическата ситуация в страната. Виждаме, че организатори на тези протести са политически сили със свой дневен ред. Но ние и досега не сме заявили къде е БСП и каква е нейната позиция. Има анонимна декларация от пресцентъра от петък, но няма заявена позиция на НС или на ИБ на БСП. И това е първото нещо, което трябва да направи пленумът днес, каза още Станишев. - За да бъдем ние алтернатива на безобразията на ГЕРБ, на този начин на ръчно управление на държавата, заобикалящо институциите, ние трябва да покажем, че уважаваме собствените си институции вътре в БСП. Нашата партия има традиции, а уставът е еднозначен, той не подлежи на трактовка и свободни интерпретации. Има събрани подписи, трябва да се събере заседание и затова съм тук."

Дир.бг