Световният шампион Люис Хамилтън спечели първата си победа за сезона. Британецът, който поведе колоната в Гран при на Щирия, нито за миг не изпусна водачеството и стигна заслужено до успеха във второто състезание в Австрия.

Победата е 85-а в кариерата на Хамилтън, като той е на шест от рекорда на Михаел Шумахер. Успехът означава, че британецът е спечелил поне по едно състезание във всеки от 14-те си сезона във Формула 1.

Надпреварата беше белязана от инцидент между пилотите на "Ферари" още в първата обиколка. Опит на Шарл Льоклер да изпревари болидите пред него доведе до сблъсък със Себастиан Фетел, като впоследствие двамата не продължиха състезанието.

Пилотите на "Мерцедес" показаха страхотно темпо и отборът записа двоен успех след второто място на Валтери Ботас, който триумфира в първия старт. Трети остана Макс Верстапен ("Ред бул"), а съотборникът му Александър Албон е четвърти.

Десетката допълниха Ландо Норис ("Макларън"), Серхио Перес ("Рейсинг пойнт"), Ланс Шрол ("Рейсинг пойнт"), Даниел Рикардо ("Рено"), Карлос Сайнц ("Макларън") и Даниил Квят ("Алфа Таури").


При старта Хамилтън поведе уверено, а Льоклер прегоря с неразчетено изпреварване срещу съотборника си Фетел.

Задното крило на германеца беше отнесено, като двамата пилоти на "Ферари" влязоха в бокса. Фетел не излезе отново, а след кратко време на пистата състезанието за Льоклер също приключи.

Ботас излезе трети, а постепенно Хамилтън започна да прави все по-бързи обиколки. Верстапен пръв влезе в бокса, като по-късно нидерландецът се оплака по радиото от това решение.

Размествания в челото нямаше дълго време, като пилотите на "Рейсинг пойнт" Перес и Щрол си проправяха път напред. В края Ботас успя в опитите си да изпревари Верстапен, а Хамилтън пресече спокойно финалната линия.

Дневник