Президентът Анджей Дуда води с под процентен пункт пред кмета на Варшава Рафал Тшасковски на балотажа на изборите в Полша, които приключиха преди минути.

Това сочат първите данни от екзит пол на "Ипсос", съобщени веднага след затваряне на урните в 22 ч. българско (21 ч. полско) време. Според тях Дуда печели 50.4% от гласовете, а Тшасковски - 49.6 на сто. При такава разлика няма да се знае кой е новият президент на Полша, докато не бъдат обявени първи резултати, каквито се очакват утре.

Вотът се състоя при висока активност - 52.10% към 17 ч. местно време при при 47.89% по същото време на първия тур на 28 юни. През 2015 г. делът на избирателите, отишли да гласуват до 18 ч., е 40.51 на сто. Полските избиратели са близо 30 млн.

Залогът на днешното гласуване бе голям и то не заради правомощията на президента, които са ограничени. Въпросът бе, че победа на Дуда би дала увереност на "Право и справедливост" да продължи с програмата си за реформи в съдебната система, които според ЕС са в разрез с върховенството на закона, с щедрите социални помощи, спечелили ѝ милиони гласове и платформата, насочена към консервативната католическа база.

Дуда обеща да се бори с "ЛГБТ идеологията", ако спечели (и дори я сравни с комунисткото "индоктриниране"), а заради относителния консерватизъм в полското общество либералният Тшасковски бе предпазлив в изказванията си по темата.


Той обеща "по-толерантна" Полша и се зарече да премахне обществения канал TVP Info, но увери, че няма да променя социалната политика на ПиС.

Дневник