Шуменската РБ „Стилиян Чилингиров”  ще е първата обществена библиотека в България, която ще притежава високотехнологичното устройство за изкуствено зрение, а целта е осигуряването на равноправен достъп до информация за хората с увреждания.

Това става възможно след успешно защитен проект към Агенцията за хората с увреждания, съобщиха от библиотеката.

В рамките на проекта предстои в Общата читалня на библиотеката да бъде обособено специализирано читателско място, оборудвано с ергономични мебели съобразно със специфичните потребности на хората с двигателни увреждания и с интуитивно устройство за изкуствено зрение (OrCam MyEye 2) за хората с пълна или частична зрителна увреда. Използвайки технологията изкуствен интелект, устройство чете отпечатан и цифров текст в реално време, като има възможност за спиране или паузиране на четенето, както и за пропускане на част от текста.

През първото полугодие библиотеката приключи още два успешни проекта - към Министерство на културата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”,според който библиотечните фондове ще бъдат обогатени с литература на стойност 25 хил. лв. Другият проект към Общински фонд „Култура” „Шумен през погледа на децата и времето” се  реализира  в периода юли–септември с организираните три младежки клуба -  „Шумен през погледа на децата”, „Архитектурата като изкуство”  и  „Креативният Шумен”.

ШУМ.БГ