Настоящият държавен глава на Полша Анджей Дуда печели с 51.2 процента вчерашния балотаж на президентските избори, показаха тази сутрин резултатите от 99.97 на сто от избирателните секции, предаде агенция "Ройтерс".

Дуда, съюзник на управляващата консервативна партия "Право и справедливост", побеждава с малка преднина, която ще позволи на управляващите националисти да задълбочат консервативните реформи, отбелязва агенцията.

Председателят на националната избирателна комисия съобщи днес на пресконференция, че останалите за преброяване гласове няма да променят резултата съществено.

Либералният кмет на Варшава Рафал Тшасковски получава 48.8 процента от подадените гласове. Той беше кандидат на най-голямата опозиционна формация, центристката "Гражданска платформа".

Залогът на гласуването бе голям, и то не заради правомощията на президента, които са ограничени. Въпросът бе, че победа на Дуда би дала увереност на "Право и справедливост" да продължи с програмата си за реформи в съдебната система, които според ЕС са в разрез с върховенството на закона, с щедрите социални помощи, спечелили ѝ милиони гласове и платформата, насочена към консервативната католическа база.

Дуда обеща да се бори с "ЛГБТ идеологията", ако спечели (и дори я сравни с комунисткото "индоктриниране"), а заради относителния консерватизъм в полското общество либералният Тшасковски бе предпазлив в изказванията си по темата.

Дневник