Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че правителството не обмисля да подава оставка заради започналите от миналата седмица протести срещу властта и главния прокурор. Той подчерта, че подхожда с уважение към недоволството, и допълни, че се надява гражданската енергия да не се разпилява, а да роди водач, който да постави искания.


Протестите в центъра на София започнаха преди четири дни и бяха провокирани от показното влизане на прокуратурата в президентската администрация в четвъртък, когато секретар и съветник на президента бяха арестувани. Акцията беше в рамките на течащо отдавна - по думите на главния прокурор - разследване, но съвпадна с искането на Румен Радев да бъде свалена държавната охрана на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и на бизнесмена и депутат от партията Делян Пеевски. От вчера митинги има и в други градове на страната.

"Оцеляването не може да бъде цел, не може да е мисия", коментира в интервю за "Нова телевизия" Томислав Дончев, но уточни, че в момента няма ситуация, в която да се налага оттегляне, а правителството има множество задачи за изпълнение.

Помолен да направи сравнение с правителството на Орешарски, срещу което през 2013 г. имаше масови протести заради избирането на бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски за шеф на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), той отговори така: "Това беше правителството, което управляваше на инат, ние не сме в подобна ситуация."

Дончев коментира, че гледа с респект на правото на гражданите на площада да не харесват управлението. Той обаче изрази надежда енергията на протеста да се катализира и там да се появи водач, който да постави искания. "Болно ми е когато тази гражданска енергия се разпилява", каза той. По думите му излизането на хората показва, че "всички политици, в това число и ние, в годините назад не сме си свършили работата". Той определи като "странен жанр" организирането на протест в подкрепа на действащо правителство, но обясни, че е имало повод - приемането на България в чакалнята на еврото.


Дончев даде да се разбере, че ГЕРБ не обмисля вариант за съставяне на ново правителство в рамките на сегашния парламент, и уточни, че е силно скептичен към подхвърляните идеи за експертен кабинет, защото в такива конфигурации не е ясно кой носи политическа отговорност. Той повтори тезата на премиера Бойко Борисов и че сегашната коалиция е единствената възможна управленска конфигурация, която този парламент може да роди.

Дневник