Излезе първото класиране за прием на учениците в 8-ми клас за гимназиите, професионалните и профилирани училища. Регионалното управление на образованието /РУО/ обяви минималните и максималните балове, с които се влиза във всяка паралелка. 

"Традиционно, най-желана специалност сред всички училища в Шуменска област е "Математика и информатика" в ППМГ "Нанчо Попович". За прием в нея е нужен и най-висок бал", обясни за ШУМ.БГ началникът на РУО Юлиян Тодоров. 

Най-високият бал, постигнат за нея тази година е 495, а най-ниският - 400 точки.  В класацията следват 2 други паралелки отново в математическата гимназия - "Биология и химия" с немски език и "Биология и химия" с английски. 

В десетката на най-желаните паралелки са също "Изобразително изкуство" в СУ "Сава Доброплодни", "Информатика и информационни технологии" в ППМГ, "Немски език" в ПЕГ "Никола Йонков Вапцаров", "Музика" в СУ "Сава Доброплодни", "Хуманитарни науки с чужд език" в СУ "Йоан Екзарх Български", както и две английски паралелки в ПЕГ "Никола Йонков Вапцаров". /Пълния списък изтеглете от линка под текста./

Приетите ученици в първия етап на класирането се записват в съответното училище до 16-ти юли, включително. Тези, които искат да участват във второто класиране, трябва да подадат заявление в същия срок. Второто класиране ще бъде обявено на 20-ти юли. 

По-рано РУО обяви на сайта си средния брой точки на Националното външно оценяване, постигнат от седмокласниците в областта. И по Български език и литература, и по Математика най-високи резултати показаха седмокласниците на ППМГ "Нанчо Попович". 

ШУМ.БГ