Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел заклейми решението на турския съд да отвори път за превръщането на „Света София“ в действаща джамия.

Това стана на днешния съвет „Външни работи“ в Брюксел с участието на пърите дипломати на страните членки.

    „Решението неизбежно ще засили недоверието, ще доведе до нови разделения между религиозните общности и ще подкопае усилията ни за диалог и сътрудничество. Имаше широка подкрепа за призив към турските власти незабавно да преосмислят и обърнат посоката на това решение“, каза Борел.

На въпрос за евентуално налагане на санкции срещу Турция, включително заради незаконните сондажи в източното Средиземноморие, той отговори, че те винаги са инструмент за постигане на определена цел, но не са политика сами по себе си. Съветът на ЕС залага на преговорите и на диалога.

Потвърдена бе солидарността с Кипър и министрите изтъкнаха, че ситуацията там съответства на очакванията на Съюза спрямо съюзник в НАТО и ключов партньор.

Съветът този път бе във вид на физическа среща. За първи път от началото на пандемията от коронавирус дипломатите от страните от ЕС се събраха в Брюксел. България бе представена от външния министър Екатерина Захариева.

Обсъдени бяха и редица други въпроси.

ЕС иска да засили санкционния режим срещу Либия в съответствие с приетата резолюция на ООН, каза Борел. Причина са постоянните нарушения от всички страни на оръжейното ембарго.

Министрите потвърдиха оценката, че приетият от Китай Закон за защита на националната сигурност ще възпрепятства високото ниво на автономия на Хонконг.

Изразена бе загриженост заради оценката на Световната здравна организация (СЗО), че Латинска Америка и Карибският басейн са новият епицентър на заразата с COVID-19. България подкрепя трайния ангажимент на ЕС към региона, се казва в съобщение на Министерството на външните работи в София. Страната ни подкрепя и пакета "Екип Европа", който е част от глобалния отговор на Брюксел на пандемията.

Клуб Z