Ужасяващо корозирала, на видими дупки, произведена през 1995-97 г. - такава е мантинелата в участъка на магистрала "Тракия" (около 160-и км), където ТИР помете няколко коли и 5-има загинаха.

Това стана ясно от репортажи по няколко телевизии тази сутрин след ужасяващата катастрофа, за която и Клуб Z писа.

Експертът Диана Русинова на място каза пред бТВ, че това са еластичните прегради, произведени през годините 1995-96-97 г. В цялата страна състоянието им било сходно.

Съвсем отделен въпрос е дали и най-новата мантинела, разделяща двете платна, би могла да спре ТИР-а в такава ситуация.

"Шофорът на тира е бил без колан - за да го търсят часове след това", възмути се пред медията пък Богдан Милчев - бивш шеф на КАТ, а сега на неправителствения Институт за пътна безопасност.

Той заговори за нещо друго важно:

"Това усещане на транзитно преминаващите - че няма да бъдат санкционирани у нас - че могат да не почиват, че могат да карат без колан - заяви Богдан Милчев, ясно какво имайки предвид. - Да, тази мантинела е гнила, но тази мантинела нямаше да спаси животите на никой", каза още той.

Представител на АПИ в студиото на бТВ каза, че - за съжаление - гаранционният срок на пътя е изтекъл още през 2007 г и те няма как да търсят договорни неустойки. 

Затова пък - типично по нашенски - от тази сутрин започва цялостна инспекция на участъка. От днес се поставя нова, двойно подсилена преграда.

В огледа се включват представители на Агенция „Пътна инфраструктура”, Държавната агенция за безопасност на движението, както и експерти в бранша. Целта била да се предприемат конкретни мерки, с които инфраструктурата да се подобри.

В "Пирогов" се борят за живота на 3-годишно

И днес лекарите в детската реанимация на "Пирогов" продължават битката за живота на малкото дете, ранено в катастрофата на "Тракия", предаде БНТ.

То е превозено в столицата вчера.

"За детето е по-добре да е тук, нашата клиника е детска. Състоянието му все още е тежко. Има тежка черепно-мозъчна травма. Неврохирурзите го наблюдават", обяви пред държавната телевизия доц. Румяна Андонова, началник на клиниката по Детска реанимация.

По думите й основните наранявания на детето са по главата, счупени са много кости на черепа, има и мозъчни кръвоизливи.

"Направен му е скенер. В момента продължава лечението на мозъчния му оток. Детето е интубирано и седирано, има спонтанно дишане, но е далеч от оптимистичната прогноза", допълни тя.

Клуб Z