В месец с общо три мисии до Марс една страна с население не много по-голямо от българското се нарежда до САЩ и Китай. Времето за експеримента ѝ дойде днес след шестгодишни усилия и дори пандемия.

Почти половин век след основаването си Обединените арабски емирства започват първата в арабския свят мисия, изследваща друга планета. С космическа програма едва на 14 години влиятелната монархия от Персийския залив със спорна репутация в световната политика и регионалните конфликти за пръв път създаде апарат, замислен да може да пътува в открития космос. "Амал" ("Надежда") има амбициозна цел - да стигне до Марс за 7 месеца и да орбитира около планетата, нещо, което едва 4 космически агенции по света са осъществявали.

Пред технологичното издание The Verge министърът на науката Сара бинт Юсеф ал Амири казва, че целта е да се съберат данни с отговори на научни въпроси, останали от предишни мисии. Идеята е да се изследва атмосферата близко до повърхността (чрез приближаване на всеки 55 часа, докато се движи в орбита, на височина до 43 хил. км над повърхността) за по-добро разбиране на метеорологимните явления на планетата във възможно най-много райони. Пясъчните бури и дължината им например - през 2018 г. буря в по-голямата част на планетата прекъсна връзката с марсохода "Опортюнити" - са въпрос, за който все още се знае малко.

"Амал" ще използва три инструмента за анализ с инфрачервена и ултравиолетова светлина, но ще предоставя и цветни изображения от планетата.

"ОАЕ иска да подкрепи създаването на креативна, иновативна и конкурентна, базирана на знанието и на живота след петрола икономика," казва ръководителят на проекта Омран Шараф за сп. "Форбс".

Амбициите на ОАЕ обаче не са само икономически и научни. Пътешествието до апарата е зарадено със силна политическа символика - Емирствата искат важни резултати от мисията да бъдат обявени до декември 2021 г., когато държавата навършва 50 години. Затова през 2013 г. премиерът на ОАЕ и емир на Дубай Мохамед бин Рашид Ал Мактум поиска с бюджета от близо 200 млн. екипът да изгради космическия апарат сам, вместо да го взимаот други държави. Освен с Япония обаче сътрудничество имаше и с Колорадския университет в Болдър, където учени разработват инструменти за работа на Марс от над половин десетилетие.

Още две мисии ще потеглят към Марс в следващите две седмици - китайска на 23 юли и американска на 30-и. Те всички опитват да се възползват от момент, в който Земята и Марс са особено близо - такъв период има едва веднъж на две години и засечка би принудила която и да било от трите държави да изчака до 2022 г.

Дневник