Националният отбор по футбол на Ирландия е готов да изрази подкрепа към движението срещу расовото неравенство Black Lives Matter при гостуването си на България през септември. Това обяви новоназначеният селекционер на състава Стивън Кени.

България и Ирландия ще се срещнат в Лигата на нациите на 3 септември в София.

Кени обяви, че ще разговаря с играчите дали те искат да коленичат на терена в знак на несъгласие. Той напомни, че понякога на международни мачове в София има прояви на расизъм. Селекционерът на Ирландия не изключва възможността и ирландските футболисти да напуснат терена, в случай че бъдат обиждани.

"Видях кадри от последния мач на Англия с България. Беше трудно да се повярва какво се случва, все пак ние сме в 2020 г., коментира Кени. В България имаше голям проблем с това и ние трябва да го обсъдим, когато се съберем."

През октомври 2019 г. в европейската квалификация между България и Англия футболисти на гостите се оплакаха от расистки обиди. Това доведе до санкция за Българския футболен съюз (БФС) и оставката на президента Борислав Михайлов.

Ако на даден мач има расистки прояви, Европейската футболна федерация (УЕФА) предвижда три стъпки от съдиите. Първата е временно спиране на срещата, а най-суровата - прекратяването му.

Националният отбор на Ирландия има няколко цветнокожи играчи, сред които Дарън Рандълф, Дейвид Макголдрик, Калъм Робинсън и Сайръс Кристи, който беше активен в протестите срещу расовото неравенство. Селекционерът Кени припомни случка от 2001 г., когато играчи на "Лонгфорд таун" са обиждани на расова основа при гостуването на "Литекс" в мач от Купата на УЕФА.

"Това е проблем, който трябва да изкореним от играта - на всички нива, тръгвайки още от юношите", добави Кени.

Дневник