Американският президент Доналд Тръмп каза, че е подписал законодателство и изпълнителна заповед за търсене на отговорност от Китай заради наложения от Пекин закон за националната сигурност в Хонконг, предадоха агенциите "Ройтерс" и "Асошиейтед прес".

На пресконференция в Розовата градина на Белия дом Тръмп заяви, че спира привилегированото отношение към Хонконг като наказание срещу Китай заради "потисническите" му действия срещу хонконгците. Тръмп също така подписа законодателство за налагане на санкции на китайски служители, замесени в суровите действия на Пекин в Хонконг.

"Никакви специални привилегии, никакво специално икономическо отношение и никакъв износ на деликатни технологии", каза той. "Подписах законодателство и изпълнителна заповед, за да потърся отговорност от Китай за неговите агресивни действия срещу хората в Хонконг", заяви Тръмп.

По думите му "Хонконг вече ще бъде третиран по същия начин като континентален Китай". Подписаният от президента законопроект, одобрен преди това от Конгреса на САЩ, предвижда да бъдат наказвани банки, които имат делови отношения с китайски служители, участващи в прилагането на новия закон за националната сигурност.

Изпълнителната заповед призовава да бъде блокирано имуществото в САЩ на всеки, който е смятан за отговорен или съучастник в "действия или политики, подкопаващи демократичните процеси или институции в Хонконг", показва разпространеният от Белия дом текст.

Мярката също така предвижда отмяна на изключенията за разрешения за износ за Хонконг и премахване на специалното отношение към притежателите на хонконгски паспорти./ БТА

Дневник