Наказателен процес очаква протестиращи в Беларус, след като почти 300 души, сред които 14 журналисти, бяха задържани на многохиляден протест след елиминирането на основните противници на президента Александър Лукашенко от изборната надпревара, пишат руски и световни медии.

Само в столицата Минск демонстрантите бяха хиляди (а задържаните - 230), но протести имаше и в други градове, пише електронното издание "Медуза". Извън столицата са задържани поне 60 души в градове като Брест и Гродно. Според беларуския сайт Tut.by не е възможно да се каже колко точно са участниците в Минск заради решението да не се събират на големи групи и да се разделят при намесата на полицията.

Изборите са на 9 август, а Лукашенко на практика управлява от 26 години. Някога наричан "последният диктатор в Европа", от няколко години той подобрява отношенията си със Запада в търсене на повече лостове за влияние в споровете си с Русия.

От надпреварата сега отпадат двама кандидати, считани за най-сериозните му опоненти. Това са банкерът Виктор Бабарико, задържан миналия месец, и Валерий Цепкало, бивш посланик, който в момента ръководи технологичен парк.

Бабарико бе задържан миналия месец и съдебен процес срещу него, започнат малко преди това, стана повод да не бъде допуснат. Подписи в петицията, поддържаща Цепкало, пък бяха обявени за нищожни.

Очевидци на "Ройтерс" разказват, че вчера полицията е блокирала главните улици по време на протеста в Минск. Видеоклипове показват как демонстранти периодично ръкопляскат - запазена марка на акциите им. Агенцията разказва, че непознати лица в цивилни дрехи са помагали на ОМОН да задържа протестиращи.

Делегацията на ЕС в Беларус заяви, че решението на избирателната комисия "подкопава интегритета и демократичния характер" на изборите.

Минск от години е критикуван за неуважението към човешките права. Към обичайното недоволство сега се добавят труден икономически период и кризата с коронавируса, която Лукашенко положи системни усилия да омаловажи - в страната с население едва няколко милиона над българското има най-малко 65.4 хил. потвърдени случая, от които 480 са смъртни.

Дневник