Нов запис на телефонен разговор с участието на премиера Бойко Борисов беше изпратен от анонимен разпространител в сряда (той е получен и от "Дневник"). В него се чува само гласът на Борисов, който разговаря с председателя на Конституционния съд проф. Борис Велчев. Той потвърди пред "Дневник", че има спомен за такъв разовор, който е бил воден по думите му "преди около година и нещо".

Този е четвърти поред аудиозапис на Борисов в рамките на един месец. За разлика от първия появил се тази година запис, който се помни с оскърбителните епитети, използвани от Борисов, и с агресивните закани "да размаже физиономията" на бизнесмен, чието поведение не одобрявал, в новия запис не се открояват скандализиращи езикови примери. Борисов коментира с насмешка, че някой ще се опитва да го притиска и уволнение на човек на коалиционния партньор като шляпване през неговите ръце.

Записът беше разпространен малко след като Борисов коментира в изказване пред МС предишните записи и снимките с него като фалшиви сценарии и новини, сравнявайки ги с колажите с торбичка "Била" на министър Красимир Каракачанов, който никога не бил ходил с такава.

Защо Борис Велчев звъни на Борисов

Разговорът е воден по повод, че проф. Борис Велчев, който преподава наказателно право във Великотърновския университет, е помолил премиера да приеме ректора проф. Христо Бонджолов заради небоходимостта от обновяване на материалната база на висшето училище. Премиерът казва на Велчев, че по-големият проблем е УНСС, за чийто нов корпус Европейския съюз е отпуснал 4,5 млн. лв., но ректорът настоява за над 7 млн. лв. В разговора Борисов внася паралелна тема - оплаква се, че е уволнен зам.министърът на правосъдието Николай Проданов от преподавателска работа във Великотърновския университет - "какво като е от ВМРО", чува са да казва премиерът. Проданов е от квотата на Обединени патриоти.

Най-интересната, но неясна част е свързана със строежа на хотел в Гърция, като от репликите се разбира, че явно ректорът на УНСС Стати Статев иска повече пари за ремонти, за да покрие и въпросния строеж.

Той не беше открит за коментар.

Контактите на председателя на КС с премиера Борисов не са чести - обясни Велчев пред "Дневник", и темата винаги е била Конституционният съд. Велчев е поставял неизменно въпроса за сграда за КС, за да не се помещава съдът на едно и също място с правителството. А ако един ден бъде допусната и частната конституционна жалба, то тогава КС задължително ще има нужда от своя функционална сграда заради увеличената администрация, която ще се наложи да бъде създадена, коментира проф. Велчев.

Общото и в трите аудиозаписа е, че е записван само премиерът

В първия аудиозапис, който вдигна най-силен шум, остана неидентифициран човекът, с когото премиерът разговаря. Във втория запис предполагаемият събеседник, според медиите е бил бившият управител на Лукойл - България Валентин Златев, а в третия - неизвестно лице, но вероятно министъра на икономиката Емил Караниколов.

Изводът е, че записването се прави от мястото, на което Борисов води телефонния разговр - това коментира и проф. Велчев: "Не съм записван аз, а премиерът", заключи той.

Три от четирите разговора са водени през 2019 г., като първият с неизвестния събеседник и този с проф. Велчев са от април 2019. Това се установява от публично известните събития, които се обсъждат. Проблемът с УНСС, за който се споменава в разговора с Велчев, стои пред Борисов през април 2019 и тогава той го решава. А споменатото в първия аудиозапис влизане на Комисията за финансов надзор във фирмата "Еврохолд", от чието поведение премиерът е ядосан, е също от април 2019.

Другото общо - оглушителната музика като фон на разговорите

Този детайл е впечатлил и проф. Борис Велчев. "Тази музика ми е позната", каза той. В първия аудиозапис също имаше музикален фон, според някои с чалга-мотиви, според други - с неопределен стил.

Медийният съветник на премиера: Записван е в жилището му в Бояна

На въпрос на "Дневник" не се ли притеснява премиерът, че някой записва разговорите му и какво предприема, за да установи кой върши такова престъпление, медийният съветник Севделина Арнаудова каза, че се извършва проверка още след пъвия аудиозапис. И добави: "Аудиозаписите са правени в жилището му в Бояна, където живее като премиер" (резиденция в Бояна - бел. ред.)

Тя не уточни дали това е предварителен извод от проверката, или нейно предположение и за кой аудиозапис се отнася.

Премиерът все още не е коментирал записа. От резиденция та му в "Бояна" са и разпространените снимки.

Дневник